Träna ditt mod!

När jag var liten så fanns inte sport och träning i mitt liv då jag tidigt utsett mig själv som sämst. I skolan stod det gympa på schemat och jag blev livrädd!! 

Jag hade ont i magen redan dagen innan då gympapåsen skulle packas. På natten återkom ofta samma dröm, att jag glömde gympapåsen, fick cykla hem och hämta den och när jag väl var tillbaka på skolan så var gymnastiklektionen redan slut. SÅ ville jag att det skulle bli varje gång. Men den turen hade jag inte utan fick ensam och rädd möta den stora gympasalen varje gång.

Idag mer än 30 år senare så har jag Cykelvasan, Vätternrundan, Brooklyn Half, SM i Downhill, mer än 20 år som spinning instruktör och mer därtill.

Om jag inte tagit möjligheten att göra det jag var mest rädd för där och då så hade jag inte vart den jag är idag. Jag utmanar mig fortfarande idag med lopp och försöker mig på saker jag absolut inte kan inom träning och sport. Tycker det är roligt och tar inte misslyckande på alltför stort allvar. Det hade jag aldrig gjort om jag inte hade behövt packa den där gympapåsen i skolan för att träna på att göra något jag var rädd för.

Att göra fick mig att vinna!

Visste du att rädsla är en naturlig reaktion och har liksom smärta en viktig funktion för vår överlevnad. Vid rädsla och ångest aktiveras försvarsreaktioner och beredskapen i kroppen höjs. Alarmreaktionen styrs av det autonoma nervsystemet som normalt inte går att kontrollera med viljan. Man kan känna sig ängslig och orolig, få hjärtklappning, svettas, må illa och få svårt att andas. Det är ofarligt, men kan kännas skrämmande. Ibland blir det så stort att istället för att skydda oss, begränsar det oss – och till och med förlamar oss – i våra dagliga liv

– När rädslorna tar över kidnappas hela hjärnan av känslorna. Själva tankehjärnan sätts ur spel när paniken tar över. Efteråt kan det vara svårt att förstå varför man blev så rädd för något till synes harmlöst i din vardag.

Vad har då detta med sälj att göra?

Alla är vi bekväma och trivs med att känna oss trygga i det vi gör. Den beryktade ”trygghetszonen” helt enkelt. 

Göra saker på samma sätt, oavsett om det gett oss möjligheten att nå ett mål eller ej.

När man jobbar med sälj så är det vanligt att man skapar ursäkter till att inte testa nya saker eller förändra huret för man tycker det är jobbigt att lämna ”zonen”

Vad jag försöker säga är att ALLA har det så, inte bara du.

Hjärnan skyddar oss som om det vore livsavgörande när vi skall göra ngt nytt eller saker på ett annorlunda sätt. Till den milda grad att hjärnan faktiskt pratar med dig o försöker få dig att inte ens försöka göra saker på ett nytt sätt, tex - du kommer inte lyckas, -skall du verkligen göra det där?  du är kass och inte minst DU KAN GÖRA DET SEN!

Drömmar är bara inspirerande tills du tar beslutet att göra ngt åt dem, ta beslutet att kasta dig ut, köra på, säga JA! 

Våga. 

Små saker i din vardag och i ditt sälj utmanar dig dagligen. Träna ditt mod och ta dig an saker på ett nytt sätt, en liten sak i taget så skall du se att modet ökar och att du till slut växer av att utmana dig själv.

Varje gång du tar ett steg in i det okända så kommer du känna rädsla.

Du kan kalla det ångest, stress eller tvivel, vi menar samma sak.

Det är lätt att fastna i tänket och hoppas att det löser sig. Att tänka ”när jag inte känner oro längre DÅ skall jag göra det där jag drömmer om att få igenom eller vinna hem” Fortsätter du tänka så är risken att du då kommer du vänta livet ut på att oron eller obehaget skall släppa.

Gör det nu. Testa.

För att lyckas i sälj behöver du vända “Det löser sig” till “JAG LÖSER DET!”

Enda sättet att bli modigare är att göra just det du är rädd eller känner obehag inför.

Låt det inte hindra dig att vinna din nästa kund.

Lycka till!

Jag vet att du vågar

//Kajsa Ohlsson
FSK Väst